Doula la naștere

Nașterea este un moment important și transformator pentru părinți. E un eveniment de trecere, e un sfârșit pentru o etapă a vieții și un început pentru alta. E ca o călătorie pentru care te pregătești știind că e pentru totdeauna.

Doula e acea persoană care se îngrijește de nevoile mamei și o susține în tot ce are nevoie. Uneori în a crede, simplu, în faptul că poate să ducă nașterea până la capăt.

Doula nu are misiunea de a înlocui pe nimeni, nici medicul, nici tatăl copilului. Aceasta, cu pricepe și profesionalism, e un fel de buchet de informații cu un al treilea ochi. 

Deși focusul se axează pe travaliu și momentul nașterii, doula și cuplul se pregătesc împreună de-a lungul sarcinii, de aceea e indicat să alegeți doula cu inima, căci conectarea este extrem de importantă. Aceasta își începe misiunea de dinainte de naștere, cunoscând și studiind în avans nevoile, tabieturile, preferințele mamei și ale partenerului. Întrucât nevoile emoționale ale mamei și ale partenerului au o foarte mare însemnătate, doula ajută la o experiență înfloritoare, cu multă grijă și atenție la tehnici de relaxare și respirație, la a facilita comunicarea dintre parteneri și la a fi, real, un om de bază pentru familie.

Ce face o doula la naștere:

Psihologic:

  • sprijină femeia însărcinată în pregătirea pentru naștere
  • înțelege psihologia nașterii și nevoile emoționale din travaliu

Emoțional:

  • oferă sprijin emoțional, dând dovadă de empatie, înțelegere și compasiune
  • redă încrederea femeii în faptul că este perfect în stare să nască și o ajută să-și urmeze semnalele pe care i le dă corpul în timpul travaliului și al nașterii
  • recunoaște nașterea drept o experiență unică și importantă, pe care părinții și-o vor aminti pentru tot restul vieții și face tot posibilul pentru ca aceștia să aibă parte de sprijinul, căldura și încurajarea necesare pentru a și-o aminti cu plăcere
  • integrează viitorul tată în tot ce se întâmplă, oferindu-i prioritate în comunicarea cu gravida și coordonând totul astfel încât amândoi să se simtă confortabil

Fizic

  • însoțește gravida pe întreaga perioadă a travaliului: o servește cu apă, o însoțește la toaletă sau în timpul plimbărilor din travaliu, îi aduce mingea pentru travaliu dacă e nevoie de ea, o ajută să urce și să coboare din pat
  • sugerează și aplică măsuri de confort – tehnici de respirație Lamaze, masaj de relaxare

Cum lucrezi cu o doula la naștere:

  • prima întâlnire: cu câteva săptămâni înainte de naștere

  • până la naștere: doula rămâne disponibilă pentru a răspunde oricăror întrebări sau frământări ale părinților, indiferent de ziua din săptămână sau de oră și evită deplasările din localitate, pentru a fi suficient de aproape de părinți când începe travaliul. În funcție de specializările ei, doula poate oferi viitoarei mame masaj, curs prenatal, informații despre alăptare.

  • după naștere: doula se întâlnește cu proaspeții părinți pentru a discuta despre experiența nașterii

Ce nu face o doula

Doula nu are competențe medicale – nu va încerca să influențeze deciziile mamei în privința derulării sarcinii, a travaliului și a nașterii și nu poate substitui personalul medical specializat. Doula nu judecă opțiunile părinților – ci aplică principiile lor legate de sarcină și copii.

Preț

  • 1000 RON